Testirali smo

(ne)originalni Apple 20W adapter

Prvi dojam

Za početak, prva i ogromna razlika bila je u cijeni. Neoriginalni punjač smo platili samo 25KM (oko 12 eura) a originalni košta 89KM (oko 45 eura).
Na prvi dojam teško je vidljiva razlika u kvaliteti proizvoda, original adapter kao i onaj neoriginalni imaju gotovo ista pakiranja, osim što je na neoriginalnom naljepnica za otvaranje spuštena malo niže dok je na Apple originalnom 20 w adapteru posvećeno dosta pažnje da svaka kutija ima naljepnicu na istom mjestu. Druga stvar koju smo primijetili su zaštitne folije. Apple svoje adaptere pakuje sa dvije zaštitne folije dok neoriginalni dolaze samo sa jednom i manje kvallitetnom.


Sljedeća stvar

Sljedeća stvar kojiu smo uradili jeste, mjerenje težine oba adaptera. Originalni teži svega 55 grama dok neoriginalni teži 58 grama, bez kutije. Na samom adapteru primijeti se jasna razlika u tekstu koji je ispisan na utikaču. Neoriginalni adapter ima dosta svjetliji tekst i ne prikazuje voltažu adaptera.

Vrijeme je za testiranje punjenja.

Adaptere smo testirali na uređaju 12 Pro Max sa 0% baterije.
Kao što već znate, Apple je na samom eventu objavio kako za iPhone 12 Pro treba samo pola sata da napuni 50% baterije a sat i pol da se napuni 100%. Tako je bilo i u ovom slučaju sa originalnim adapterom, koji je uređaj napunio 50% za samo 30 minuta dok je neoriginalnim trebalo 45 minuta. Sa Apple-ovim originalnim adapterom, trebalo nam je 90 minuta kako bismo potpuno napunili iPhone 12 Pro Max a 150 minuta odnosno dva i pol sata sa neoriginalnim.

Zamjenski punjač se na maksimalnom opterećenju se znatno više grije u odnosu na originalni punjač. Zagrijavanje originalnog na maksimalnom opterećenju bilo je 40 stepeni a neoriginalnom do 53.8 stepeni. Ovakvo pregrijavanje dovodi do naznake fa će se adapter prije pokvariti, veće potrošnje struje te može štetiti zdravlju baterije.

U istom periodu kada smo testirali ove adaptere, na servis smo dobili zapaljen iPhone uređaj. Razlog tome bi moga biti nažalost, korištenje neoriginalnog punjača.

Apple preporučuje korištenje samo onog pribora koji je on certificirao. Zamjenski punjači za iPhone uništavaju bateriju i mogu dovesti do nekih težih oblika oštećenja mobitela, poput kvara ili zapaljenja.

  • Zdravlje baterije će se vrlo brzo pogoršati

  • Uređaj se može oštetiti

  • Kabel se može lako oštetiti

  • Možda nećete moći puniti uređaj.

 

Zaključak: Da zaštite bateriju svojeg uređaja predlažemo da koristite originalni punjač za iPhone, koji će bateriju puniti pravilno u skladu s testiranjima. Korištenjem neoriginalnog punjača vaša baterija gubit će kapacitet i neće biti punjena pravilnom snagom. Zbog toga se uništava vijek njenog trajanja.