T2 čip, velika šansa MacBooka Pro 2018

Kao prosječan korisnik, sigurno nećete primijetiti neku veliku razliku, ali ovaj je čip zbilja važan za budućnost MacBooka. Što je taj čip neobičnog imena? Zašto je dobar? Zašto je toliko značajan?

Prvi smo se put susreli s T-serijom čipova 2016. godine, prilikom predstavljanja MacBooka Pro. Steven Troughton-Smith, irski programer koji uvijek proučava izvorne kodove, nakon detaljnog pregledavanja Touch Bara zaključio je da taj čip funkcionira kao sistem-na-čipu koji se može naći i u Apple Watchu.

„Na temelju svega što mogu povezati, T1 čip u novom MacBooku Pro varijanta je sistema-na–čipu koji se nalazi u Apple Watchu“, objašnjava Troughton-Smith u intervjuu za Verge. „Rad watchOS-a na čipu T1 dopušta Macu da uživa prednosti Appleovog rada na ugrađenoj sigurnosti iOS-a, jer T1 otvara pristup senzoru Touch ID-a i, kako se čini, prednje kamere na novom MacBooku Pro.“

Appleov čip postao je popularniji nakon predstavljanja druge generacije. Verzija T2 prvo je bila dostupna samo za iMac Pro, ali sada stiže i s MacBookom Pro 2018. Srećom! Taj čip važan je za sadašnjost, ali i za budućnost Appleovih stolnih računala. Naime, prema riječima novinara Macworlda, Jasonu Snellu, čip T2 čini imac Pro pokretačem revolucije Macova.

To su velike riječi, ali nisu bez pokrića. T2 zapravo je meta-mozak. Taj procesor zaslužan je za mnogo sitnih, ali važnih sistemskih procesa koji bi se inače delegirali Intelu Xeon u slučaju iMaca Pro te 8. generaciji Coffee Lakea u slučaju MacBooka Pro 2018. Između ostalog, ovaj čip upravlja zvučnikom, ugrađenim mikrofonom, prednjom kamerom, ventilatorom i značajkama povezanima sa System Management Controllerom (SMC), te SSD-om.

Također, otvara vrata za mnoge mogućnosti. Na primjer, procesor signala slike T2 čipa omogućuje prednjoj kameri da prepozna lice te na temelju toga prilagodi ekspoziciju i slične elemente. Zahvaljujući tome što T2 upravlja SSD-om (i, naravno, zahvaljujući procesoru Secure Enclave), svaki bit podataka koji odlazi u prostor za pohranu iMaca Pro i novog MacBooka Pro odmah će biti kriptiran.

Startup Security Utility koji donosi T2 omogućuje vašem Macu da se svaki put pokrene iz startup diska koji vi odaberete, te uvijek na valjanom operativnom sustavu kojem vjerujete. Uporabom firmware lozinke, možete osigurati da samo vi i osobe koje znaju vašu lozinku možete pokrenuti sustav iz odabranog startup diska. Uz značajku External Boot, možete sami odlučiti hoće li se vaš Mac pokrenuti iz bilo koje vrste vanjskog drivea.

Štoviše, MacBook Pro 2018 može prepoznati Hey Siri naredbu. U tom je kontekstu zanimljivo da iMac Pro ne može prepoznati tu naredbu premda je ta značajka omogućena upravo čipom T2.